Тошко Йорданов за песента за Лена: И за Тачър има песни, но без кревати – не е давала повод (видео)

|

“Не може да има спирачки в политическата сатира. Един политик я получава тогава спрямо това, което е направил. За Маргарет Тачър, която е икона за демокрацията, има ужасни песни. За кревати не е ставало дума, защото тя не е давала повод”.

Така Тошко Йорданов коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв песента за бившия началник на политическия кабинет на Кирил Петков – Лена Бориславова.

Песента взриви социалните мрежи и предизвика остри критики.

Йорданoв каза още, че песента му харесва, както и че няма участие в текста.

“Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол. Тази политическа система в този ѝ вариант вече е изчерпана. Тя не функционира добре”, посочи той.

“Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път. Кризата настъпва, когато нещо не върви”, категоричен е той.

„Конституцията, Слава Богу, е така написана, че е разбираема за всеки един български гражданин. Не е необходимо всеки от нас да има дълбоко юридическо образование. Грубо казано – такова не се изисква и за да разбереш Закона за движение по пътищата. Всичко е простичко и разбираемо написано. Същото е и с конституцията”, каза Йорданов.

По думите му на референдум според закона и според конституцията могат да се поставят въпроси от компетенцията на обикновено НС.

“Естествено, че екип от конституционни юристи формулираха въпроса за референдума. Не сме седнали със сценаристите да формулираме въпроса. Той е формулиран коректно и правилно. Той е от компетенцията на обикновено НС”, подчерта Йорданов.

„Проблемът е, че много хора гравитират около една или друга политическа идея. В това няма лошо. Проблемът е, че се държат с всички останали, сякаш сме някакви аборигени, които не могат да взимат решения и не бива да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава каква е добро или лошо”, каза той.

“Група хора решават, че са интелектуални аристократи, а останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения”, каза още той.

Вижте повече във видеото: