С 30% по-бедни

|

Знаете ли какво ще стане, когато приемем еврото? Да, няма да има нужда да си обменяте парите, когато отивате в Гърция на море, но пък и много вече ще забравят за морето там, защото нацията ни за един ден ще стане с 30% по-бедна. В това число и вие. Лично!

Не пазете левчето, защото дизайнът му е много страхотен. Не и по някакви патриотични подбуди. Не защото имало някакъв конник, ако ще и да е Мадарски. Не го пазете, защото на банкнотите има портрети на велики българи. Пазете го, за да не станете с 30% по-бедни. 30% е оптимистичната прогноза. А ако вие станете с 30% по-бедни, някой някъде в някаква абсолютно недостъпна и анонимна офшорна зона ще стане с 30% по-богат. Защото както се сещате – с везните така става.

Виждали ли сте дизайна на новите евра? Те вече са готови и чакат. Хубавички са. И някак дават внушение, че сме част от Европа. Но Европа отдавна не е на две скорости. Тя е на три, а ние сме постоянно на задна. Под задна имам предвид скорост. Медиите вече се държат така, все едно всичко с приемането на еврото е предрешено. И май е така.

„Време е да скопим българския Лъв“ – беше казал един евроатлантик преди време. Скопяването на Българската идентичност в лицето на Българския лев ще направи щастливи и богати определен кръг хора, както и куп европейски корпорации, наместили се удобно по нашите земи. Вие не сте от тях. Дори и да бозаете оттам пак не сте от правилната страна на портмонето.

Представители на банки и финансови институции ще ви подуят главата как всичко ще е наред, но бъдете интелигентни. Майната и на интелигентността. Дори ще е достатъчно само да бъдете наблюдателни. Вижте Хърватия и разберете, че това чака и нас. Вас. Дори по-лошо, защото Хърватия е доста по-уредена държава.

Не се връзвайте на макроикономическите доктрини. Вие макроикономика не ядете и никога няма да проядете. Не в макроикономически, а в човешки план всеки ден границата минават автобуси, пълни с бедни българки, които сменят памперси на сенилни старци в Атина за жалки пари. Това е, защото ние сме бедни. Макроикономически първенци, и микроикономически бедняци.

Банките няма да ви отпускат безлихвени кредити, защото са ви много благодарни за приемането на еврото. Няма да ви опростят ипотеките на къщите. А вие ще имате нужда от пари, защото бедният има нужда от пари. Никой няма да ви пожали дори с една стотинка, пардон, евроцент.

Разбира се за това обедняване ще бъде обвинена спекулацията, инфлацията, дребната човешка алчност, ганя и какво ли не. Тази спекулация, инфлация и какво ли още не ще бъдат порицани от държавата, от държавните институции. Леля Стефка от кварталното магазинче ще бъде атакувана от ГДБОП и това ще го дават на живо по всички официални телевизии. Разни финансови организации и прилежащите им експерти ще дадат своето компетентно мнение. Финансови съвети от сорта, че трябва да се отнасяте по-сериозно към финансите. Дори и съчувствие ще получавате и дотам. Вие ще се събудите с 30% по-бедни.

Извърнете глава към Хърватия – според техните последни новини услугите им са поскъпнали от 10 до 80 процента. Стоките в магазините почти с 20%. Всичко това вече се случва пред очите ви. Достатъчно е да го погледнете. Фактите се прескачат с официалните репортажи, че всичко е 6 и клони към 7! Но в света, в който живеем е напълно нормално 6 да е равно на 7 или на колкото трябва стига някой да печели от това.

Но това няма да сте вие.

Автор: Емил Йотовски