Росен Желязков (ГЕРБ): В следващия парламент ще търсим подкрепа от всички, дори от ПП

|

Противопоставяне е думата, обобщаваща работата на 48-то НС. Още от самото начало беше ясно, че това ще е труден парламент. Резултатите от предсрочните избори няма да са по-различни. Аз не виждам нови играчи. Може да има някакво разместване на мандатите. Това заяви зам.-председателят на 48-то Народно събрание Росен Желязков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Хората изтрезняха от очакването за някакви радикални промени. С чертаенето на червени линии и стигматизирането на политическия опонент – няма да получим по-различен резултат на следващите избори“, прогнозира той.

Желязков описа това поведение с римска поговорка: „Чуждите грешки са пред очите ни, собствените – зад гърба ни“.

„Ние бихме направили всички, за да се укроти политическият дебат. Наблюдателите виждат, че хората започват да разсъждават доста по-прагматично. Няма магьосници, които идват, за да решават проблемите, вместо това видяхме да идват едни користолюбиви хора. Политиците дължат много отговори на обществото“, заяви зам.-председателят на НС.

„Ако се върнем в намеренията – ГЕРБ бяха единствените, които предложиха реалистичен кабинет на поф. Габровски и много ясно поискахме подкрепа по приоритети. Ние сме единствената политическа сила, която поиска доверие, но за съжаление сме неразпознаваеми в това си намерение. Основният ни политически опонент живее с усещането, че ГЕРБ не трябва да съществува, за съжаление и ДБ се подведоха по това поведение“, изтъкна той.

По отношение на евентуално съвместно управление на ГЕРБ с БСП, Желязков заяви: „Тематичните мнозинства са на прагматичните решения. Тази година това няма да бъде коалиционният формат, това по-скоро може да бъде подкрепа за технократско правителство с къс хоризонт. Залогът не е кабинетът, а съществуването на парламент. Това трябва да е кабинет, заради който да има парламент“, подчерта Желязков.

„В случая става въпрос за търсенето на експертен кабинет. За това ще настояваме в следващия парламент. Ще търсим подкрепа от всички, дори от “Продължаваме промяната”. Този кабинет ще е с къс хоризонт. В него всяка от водещите партии ще отстоява своите приоритети. Нашите избиратели си дават сметка, че нивата, на която е нашата родина, има нужда от копаене“, посочи политикът.

„Президентът насочи, че изборите ще бъдат на 2 април. Ако разпусне НС през следващата седмица ще имаме достатъчно време, за да приемем всичко, което е минало през комисиите на второ четене. НС прие изключително много неща, те позволяват държавата да функционира и без парламент“, смята зам.-председателят на НС.

Във връзка с законовите промени за по-голям контрол на главния прокурор, Росен Желязков каза: „Без конституционна промяна всички законови предложения биха противоречали на Конституцията и биха били неустойчиви. Устойчивото решение е през промяна на Конституцията. Мисля, че в следващото НС ще може да се събере нужното мнозинство, за да се постигне качествено законодателство, касаещо съдебната реформа“.