Нинова върна неизпълнен третия мандат на Радев

|

“Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при връщането на неизпълнения трети мандат на държавния глава.

“Поздравявам ви за усилията, които положихте, в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път те не намират решение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях”, каза от своя страна Румен Радев.

„Не се събра съгласие около идеите ни. Президентът да реши сега кога да са изборите“.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с президента.

„Конституцията не определя конкретен срок за разпускане на парламента, затова слушаме специалистите по Конституция и те казват, че парламентът трябва незабавно да се разпусне, другото би било по ръба на закона, но ще е по преценка на президента“, каза тя.

Нинова не пожела да каже с кого би се коалирала в следващ парламент.

„Винаги сме заявявали, че подкрепяме парламентарната република като форма на управление на държавата и оставаме на тази позиция“, категорична бе лидерката на БСП на въпрос какво мисли за референдума, който инициират от формацията на Слави Трифонов – ИТН.

„Това, че не се състави правителство с третия мандат не е провал на БСП. Все пак не се състави и с първия, и с втория. Това е общ неуспех на 48-то НС“, посочи тя.

„Очаквам трудна кампания. Готови сме за нея. Виждаме от срещите ни, които провеждаме всяка седмица, умора от избори и апатия към политическия живот. За нас това е основният опонент в една предизборна кампания – да убедим хората, че трябва да гласуват“, отбеляза тя.

„В следващ парламент не можем да кажем с кои партии ще работим, нека да изчакаме изборите“, каза Нинова.

Според нея все пак ще има разлики в партиите и резултатите им в парламента.

„Политическата криза се задълбочи твърде много. Трябва да решим първо нея, за да може да се заемем със здравна, икономическа и енергийна“, заяви тя.

„Рано е да говорим за експертен кабинет при следващия парламент“, завърши Нинова.