Министър Гечев: Само извънземни не кацнаха в моя мандат, не съм поканен да остана в кабинета

|

Докато аз съм министър „Евролаб“ няма да упражнява дейността по контрол на границата. БАБХ ще продължи да упражнява контрола. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Таксата е била платена в срок, категоричен бе министърът по повод определението на ВАС, че невнесена съдебна такса от 70 лева оставя частната фирма “Евролаб 2011” на граничния пункт „Капитан Андреево“.

Той припомни, че е отстранил шефа на БАБХ заради граничния контрол. „Евролаб има помещение, в което има лаборатория, но тя не работи. Ние имаме държавна лаборатория, която ще бъде разположена в други помещения. По отношение на държавния контрол, той ще се извършва само от държавната лаборатория“, подчерта Гечев.

Най-вероятно ще има още дела, но те няма да променят нищо по отношение на контрола на границата, закани се министърът на земеделието. Явор Гечев призна, че има напрежение по отношение на „Капитан Андреево“.

„Същата съпротива има и по отношение на „златния гьол“. Още при предишния служебен кабинет, бях свидетел за повишаване на контрола на „Капитан Андреево“ лично от президента. Ако се вземе решение за нещо различно от това държавата да упражнява целия контрол, няма да е от служебния кабинет, а от някой друг“, подчерта той.

„Не е лесно да си служебен министър в кабинет, който няма подкрепа в НС. Само извънземни не кацнаха в този мандат. Нямате представа с какви кризи сме се справили. Не съм поканен да остана в кабинета“, призна Явор Гечев.

„Когато има криза, тя засяга всичко. Имам самочувствието, че проблем с дървата в момента няма. 30-километрова беше опашката от ТИР-ове на „Капитан Андреево“ в първия ден на кабинета, завършихме стратегическия план, имахме зациклил План за възстановяване и устойчивост – очакваме 250 милиона лева за земеделието. 1/3 от времето ми бе заето с кризата на „Капитан Андреево“. Войната в Украйна обърка много неща. Търговските коридори и цените се промениха страшно много. Годината бе трудна и следващата ще е трудна за производителите“, обобщи земеделският министър.