Кошута се превърна в атракция в село Осиково (видео)

|

Кошута, която яде вафли от човешка ръка и позволява да я галят, стана хит в социалните мрежи. Дивото животно от няколко дни обикаля улиците на девинското село Осиково. Екип на NOVA също успя да се докосне до нея.

Кошутата се появила изненадващо в центъра на селото преди три дни. Без да се смущава и страхува, се доближила до хората и им позволила да я погалят и да се снимат с нея.

Дивото животно идва на няколко пъти в населеното място и нощува под навеса на местната кръчма и смесения магазин, разказва кметът. Селото, което се намира на 1200 метра надморска височина, е отдалечено в планината и наоколо махалите са безлюдни. Най-вероятно животното трудно си намира храна в гората.

„По принцип те са много страхливи животни, но тя се разхождаше в селото все едно си е у дома”, разказа Велин Палигаров, кмет на с. Осиково.

Хората се радват на красивата гостенка и дори вече са я кръстили с името Пепа. Местните твърдят, че животното е опитомено отдавна. То е отглеждано в еко чифлик в близост до селото, откъдето избягала. От фермата обясняват, че кошутата се появила преди 3 години от гората и оттогава пасе с овцете им, където екипът на NOVA я намери и днес.

„Тя е много припкава и навсякъде обикаля. Не се спира. Ходи до селото, после слиза и до рудника”, разказа Жана Чавдарова, служител в чифлика.