Коя е най-добрата възраст за раждане на първо дете според лекарите

|

Председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева обяви, че през изминалата година с партньорите им от „Алфа Рисърч“ са направили национално представено проучване сред млади жени на възраст между 18 и 30 години.

Целта на проучването е била да разберат какво кара анкетираните жени да имат дете или пък какво не ги е накарало и защо са нямали достатъчния мотив до 30-годишна възраст да родят дете, предава NOVA.

“Все повече млади хора се обръщат към нас за помощ и вече търсят лекаря за асистирана репродукция. Това са пациенти над 32 години, млади хора, но природата и нашия генетичен часовник не мислят така.

До 30 години е възрастта, в която е препоръчително да направим своето първо дете, а нашите лекари ни съветват, че най-добрата възраст за раждане на първо дете е между 22 и 25 години.

В това проучване ние питахме хората и видяхме колко от тях до 30 имат деца. 76% от анкетираните, които приближават възрастта от 30 години, все още нямат първо дете, като различни социални, финансови и материални проблеми стават пречка за това.Ами не мисля така, тъй като определено все повече трудности поставяме пред медицината в тази възраст да поискаме да имаме първо дете и колкото медицината да е напреднала, колкото и развита да е тя, все пак това не е магическа пръчка, с която да можем да върнем времето назад”, обяснява Мария Янева.