Хаос на лондонското летище “Хийтроу”, ограничава се броят на заминаващите пътници

|

Лондонското летище “Хийтроу” ограничава от днес броя на заминаващите пътници до 100 000 на ден за целия летен сезон, в опит да намали проблемите, свързани с възобновяването на пътуванията и недостига на персонал, предадоха световните агенции.

Ограничението най-вероятно ще доведе до още повече отменени полети, дори и след като много авиокомпании вече анулираха хиляди полети от летните си разписания, отбелязва АП.

В открито писмо до пътниците генералният директор на “Хийтроу” Джон Холанд-Кей споделя, че се е наложило да се вземе трудното решение за ограничаване броя на заминаващите от 12 юли до 11 септември, за да се гарантира на пасажерите сигурно и надеждно пътуване. Той поднася извинения за това, че може да се наложи някои пътувания да бъдат отложени за друг ден, за друго летище или да бъдат отменени.

Според прогнозите, дори и с намаляването на капацитета, всекидневният брой на местата за заминаващи пътници пътници през лятото ще бъде с около 4000 повече от определения таван, посочва директорът. По думите му средно около 1500 от тези 4000 места вече са продадени.

Засегнатите пътници няма да имат право на компенсации, тъй като причината за отменените полети не е по вина на авиокомпаниите.

Авиокомпаниите могат да се възползват от правителствената схема, според която могат да анулират някои летни полети, без да губят слотовете си за излитане и кацане.

Вчера “Хийтроу” отмени в последната минута 61 полета поради невъзможност да бъдат обслужени.