Цицелков: Превръщането на машините за гласуване в принтери не повишава сигурността на вота

|

За да се проведат предсрочните избори, първо тярбва да се осигури вота технически. Необходимо е да се осигури специална хартия за принтерите на машините. Ако това не се случи навреме, има две хипотези – да се изместят изборите малко по-нататък във времето или пък да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това коментира пред бТВ Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Оставам с плечатление, че всичко върви в един работен порядък. Остава само да се съобразим с възможностите. Друг е проблемът – че ние много се вглеждаме в технологията, която ни бе обещана да бъде променена, за да се увеличи доверието в изборния процес, но това е направено без никакво изследване, без никакво допътване до греажданите. И всъщност сега последните изследвания, които излизат, показват, че гражданите имат намалящ интерес към изборите. Т.е. това, че се промени начина, по който се гласува като превърнахме машините за гласуване в едни принтери, не води до по-високо доверие, нито пък до по-висок интерес към изборите, посочи той.

С промяната на машините не се постига ефект на по-сигурни избори. Тези машини, така както са произведени, са машини за електронно гласуване. Има машини за маркиране на бюлетини, но нашите не са такива, посочи той.

Има много подводни камъни в така направените промени в Изборния кодекс. Все още не е ясно как ще се случват много от процесите в рамките на изборите, коментира той.

В момента ние ще използваме едни машини, които са създадени за електронно гласуване със съответните защити, за принтери и това не виждам как гарантира по-висока сигурност, посочи той.