Балабанов: Ако станем президентска република, НС най-сетне ще заработи

|

Смятам, че трябва да се превърнем в президентска република, защото парламентарния вариант вече се изчерпа и това се доказваше през всеки изминал ден пред настоящия парламент. Виждате колко червени линии бяха начертани, виждате патовата ситуация в НС. Депутатите не можаха дълго да изберат председател на НС, да не говорим за друго. Така че държавата ни е изпадвала в тежка конституционна криза и ние като нормални граждани разсъждаваме върху идеята по какъв начин да търсим изход.

Това коментира пред бТВ Станислав Балабанов от ИТН.

Парламентарно представените партии ни показаха истинските си лица и демокрацията ни позволява, използвайки този способ да питаме българските граждани какво мислят. Ние входирахме въпрос с искане за свикване на Велико народно събрание, за да се превърнем от парламентарна в президентска република, посочи той.

Ако станем президентска република най-после НС ще работи законово и самостоятелно, защото в последните години премиерите използваха НС за собствени цели като изтривалка, посочи той.

При президентска република президентът ще назначава Министерския съвет, а НС ще работи самостоятелно, за да прави промени, обясни той.